Help mijn huisnummer heeft vliegroest! Wat nu?

4075d835-b490-4a23-b026-3867ce45fa2b (1)

Vliegroest treedt op wanneer kleine ijzerdeeltjes op een object neerdalen en in contact komen met vocht, wat kan leiden tot de indruk dat het oppervlak zelf aan het roesten is, hoewel dat niet meteen het geval is. Desondanks kan vliegroest uiteindelijk schade toebrengen aan het metalen oppervlak, zelfs als het van roestvrij staal is gemaakt. Dit artikel bespreekt de oorsprong van vliegroest en biedt suggesties om hiermee om te gaan en om erger te voorkomen.

Wat is vliegroest?

Vliegroest, ook bekend als oppervlakte roest en besmettingscorrosie, ontstaat wanneer ijzerhoudende deeltjes zich op een oppervlak afzetten. Dit fenomeen treedt vaak op in de omgeving van reeds geroest metaal, zoals bij spoorwegen, scheepswerven en industriële gebieden. De ijzerdeeltjes worden door de lucht verspreid en komen zo op andere oppervlakken terecht, wat de naam vliegroest verklaart. Dit kan onder andere ook voorkomen op bijvoorbeeld auto’s.

De deeltjes die vliegroest veroorzaken, bestaan uit ijzer en zijn gevoelig voor corrosie. Zodra ze in aanraking komen met water en zuurstof, roesten ze snel. Dit proces tast uiteindelijk ook het materiaal aan waarop de deeltjes zich hebben afgezet, zelfs als dit oppervlak van roestvrij staal is gemaakt.

Vliegroest wordt dus niet veroorzaakt door een mindere kwaliteit van het aangetaste (eventueel roestvrije) voorwerp zelf, de bron van de roestdeeltjes is extern.

Maar RVS kan niet roesten, toch?

Hoewel we RVS in de volksmond vaak “Roest Vrij” noemen, staat de afkorting eigenlijk voor roestvast staal. Rvs kan wel degelijk roesten, maar het is beter bestand tegen corrosie dankzij het chroom in de legering. Chroom reageert met zuurstof in de lucht en vormt een beschermende laag chroomoxide. Hoewel het lijkt dat het RVS zelf is aangetast, is dat meestal nog niet het geval. Dit omdat het staal deeltjes zijn die op het oppervlakte terecht komen.

Hoe verwijder je vliegroest?

Het goede nieuws is dat vliegroest verwijderd kan worden, aangezien het zich van buitenaf op het product afzet en niet inherent is aan het materiaal zelf. Voorkomen dat vliegroest op een oppervlak terechtkomt is bijna onmogelijk, maar voorkomen dat het rvs wordt aangetast kan wel door het goed te onderhouden.

Het beste is om vliegroest zo snel mogelijk te behandelen voordat het oppervlakte erger wordt aangetast.  Neem het regelmatig af met een (mild) schoonmaakmiddel of RVS spray om te voorkomen dat de ijzerdeeltjes op het oppervlak kunnen gaan roesten. Dit kan bijvoorbeeld ook met de WD-40 spray. Toch roestplekjes? Maak het dan schoon met een roest verwijderaar en werk af met een rvs verzorgende spray voor extra bescherming. Deze zijn te koop bij bijvoorbeeld bouwmarkten.